Instagram

Spørsmål & svar

Maling utendørs

- tips og idéer!


 

Spørsmål & svar

1. Kan fargen renne av når det regner? Kan vannbasert maling renne av ved kraftig regnvær?

Nei. Vannbasert farge er bare vannløselig så lenge den er våt. Når den er godt gjennomtørket er den ikke vannløselig lenger.


2. Kan jeg male på trykkimpregnert tre? Vi holder på å bygge terrasse i trykkimpregnert tre. Planen var å male direkte, men vi har hørt at det ikke går. Hvordan er det egentlig?

Det går helt fint å male direkte, først med Tinova Utegrunn og så Tinova Oljedekkbeis eller Tinova Oljebeis. Dette forutsetter at fuktigheten ikke overskrider 15% i trevirket.
3. Spørsmål om fasademaling:
Jeg skal male fasaden på mitt nybygde hus som har liggende skjært trepanel. Panelet er idag helt ubehandlet. Skal jeg velge å impregnere endetreet og, siden male fasaden med Utegrunn og deretter akrylmaling, eller anbefaler du oljemaling også etter grunningen? Hvilket system er best? Behøver man å påføre impregneringsolje på hele fasaden eller rekker det å ta endtreet? Skal man grunnmale en eller to ganger? Skal man ferdigstryke en eller to ganger?

1. Impregner endetreet med Tinova V Impregneringsolje.
2. Grunn hele flaten med Tinova Utegrunn og påfør så Tinova V Premium 2 ganger.


4. Maling av balkonggulv? Jeg har et 10 år gammelt balkonggulv i betong, der ca 1/4 ligger utenfor takutspringet, d v s det regner og snør på 1/4 av gulvet. Kan jeg male gulvet med Epolan V Akryl?

Epolan V Akryl er ikke hensiktsmessig i dette tilfellet. Du bør bruke Epolan Alkyd.
5. Maling av puss? Vi skal male vårt nypussede murhus med silikatmaling.Hvor mange ganger skal man male, og skal man bruke en binder?

Ja, du kan bruke Sandtex V Silikatbinder sammen med Sandtex V Silikatmaling ved første påføring: 1 del silikatbinder og 2 deler maling. Deretter påfører du Sandtex V Silkatmaling, evt. fortynnet med 5-10 % vann. Følg anvisningene på etiketten.


6. Maling av nypusset lecafasade? Jeg har et nybygd hus som utvendig er oppført med pusset leca. Hvilken type maling anbefaler dere, samt hvor lang tid skal det gå før man maler? Finnes det noe minste nivå for fukt på pussen før man maler?

Vår anbefaling er at du maler fasaden med Santex V Silikatmaling. Fasaden skal ha tørket til visuelt jevn grå flate. Fukt fra fugene mellom lecablokken må ikke synes i pussen. Avhengig av værforhold kan dette ta ca en drøy måned.
7. Maling til spritpusset fasade? Min fasade er belagt med såkalt spritpuss. Hvilken type maling skal jeg bruke?

Du skal benytte en Silikatmaling.


8. Maling av eternitthustak? Taket på huset mitt er av svart eternitt, og er bygget i 1973. Hvilken maling, underarbeid, rengjøring m m?

Du kan bruke et produkt som heter Sandtex På Mur. Slik gjør du arbeidet:
1. Nøye rengjøring, skraping, børsting og vasking med f.eks. Nordsjö Forvask. Bruk ansiktsmaske.
2. Når flaten er helt tørr grunnes den med Sandtex På Mur fortynnet med 40 % Whitespirit.
3. Påfør flaten Sandtex På Mur 2 ganger.
9. Antall liter maling? Jeg skal male 120 kvadratmeter pusset tidligere ubehandlet fasade med silikatmaling. Hvor mange liter silikatmaling trenger jeg å kjøpe?

Gå til din nærmeste Nordsjö-forhandler, så kan de hjelpe deg.


10. Maling av tegl? Vi har kjøpt et gammelt teglhus som trengs å pusses opp. Går det an å male på tegl, og hvor holdbart er det så i tilfelle? Hva for slags maling skal vi da bruke? Skal man male rett på, eller er det en annen måte pusse opp teglen, så den blir penere først.

Det går fint å male med Sandtex V Silikat på tegl. Malingen får bedre feste om teglen slammes med puss før den males. En malt teglfasade krever litt mer forbehandling enn tegl som er malt før.
11. Maling av kalket fasade? Vi har en fasade som tidligere er kalket, men vil nå male den med riktig maling. Hva skal man bruke?

Rengjør først til fast underlag. Vask fasaden med f.eks. Nordsö Sopp- og Algefjerner. La tørke. Påfør underlaget like deler Sandtex Silikatbinder og vann. Grunn med 2 deler Sandtex V Fin og 1 del Sandtex V Silikatbinder. Ferdigstryk med Sandtex V Silikat Fin, evt fortynnet med 5-10% vann.


12. Råteskade på trepanel? Ved en besiktigelse ble det oppdaget en liten råteskade på husets trepanel. Holder det å male over den med en riktig maling? Hvor ofte bør man egentlig male om huset? Hvordan skal jeg klare å bevare malingen? Kan den blir dårlig eller ubrukbar?

Det tryggeste er å bytte skadet panel om du ikke kan skjøte med nytt trevirke. Riktig utført jobb på rett konstruksjon holder i 10-15 år. Vannbasert maling krever frostfritt oppbevaring, og det er selvfølgelig viktig sette lokket ordentlig på.
13. Remaling av tidligere lateksmalt fasade? Etter 12 år skal jeg male om huset. Forrige gang malte jeg med en utendørs akrylmaling, som etter hva jeg forstår er en plastmaling. Hvilken maling bør jeg velge nå? og hvordan forbereder jeg fasaden?

Du bør holde deg til samme malingstype. Skrap bort all løs maling. Påfør alt bart treverk Tinova Utegrunn før du stryker på 2 strøk med Tinova V Dekkende.


14. Rengjøring med såpe? Jeg har vasket fasaden med såpe før maling, og lurer på om det er like bra? Må jeg gjøre alt på nytt? Hvor lenge bør man vente på at det er skikkelig tørket før man maler?

Det går helt utmerket! Du kan vente i 2 dager ved tørt vær.
15. Tinova VX over dekkbeis?Vi har et trehus som er rundt 20 år. Tidligere har jeg brukt Tinova Dekkbeis på fasaden. Nå har jeg blitt anbefalt å bruke nye Tinova VX som skal holde i minst 10 år. Rekker det med ett strøk etter som malingssjiktet blir dobbelt så tykt som tidligere?

Vår anbefaling for å oppnå best resultat er å påføre Tinova VX 2 ganger.


16. Spørsmål om maling på trehus:
Vask før maling? Vi skal male om trehuset vårt, og maleren hevder at det ikke er nødvendig å vaske huset, bare børste av det. Han sier også at det rekker med ett skikkelig strøk. Vi har og kommer til å male med oljedekkbeis fra Nordsjö. Jeg vil at han skal vaske huset samt male to ganger. Fasaden har små svart prikker med skitt. Hva er rett?

Du har helt rett, for best resultat må du vaske huset først. Når du skal male huset bør du først vaske det med Nordsjö Forvask, og så påføre Sopp- og Algefjerner. De svarte prikkene med skitt kan være svartsopp. Disse kan du forsøke å børste bort før du vasker med soppvask (dette produktet skylles ikke bort, men lar det sitte igjen som et beskyttende lag).
17. Male rødt hus hvitt? Vi har et trehus fra 1987 som jeg har malt to ganger. Første gang med en lysegrå farge, og andre gang med rødt. Malingen som er benyttet er Tinova Dekkbeis. Nå vil jeg male huset hvitt! Går det? Hvilken maling bør jeg bruke, og hvor mange strøk trenger jeg?

Vi har et produkt med høyt tørrstoffinnhold som heter Tinova VX. Det er en vanntynnbar oljedekkmaling som gir et tykkere sjikt per malingslag, og er helt utmerket å male over dekkbeis med. Det er vanskelig svare på hvor mange ganger du må male, men 2 ganger er vår anbefaling for best holdbarhet. På grunn av den store fargeforskjellen kan det hende at et strøk til vil være påkrevet.

18. Male fasaden 1 eller 2 ganger? Er det nødvendig å male et trehus to strøk? Vi har et hus som er malt med oljedekkbeis, og skal nå male det med samme slags trebeskyttelse. Maleren vår hevder at treet blir mettet om man påfører rikelig med maling, og at det ikke er nødvendig med to strøk. Er han bare lat?

For best resultat skal fasaden påføres 2 strøk.


19. Bobler med VX? I formiddag malte jeg venstre gavl på huset mitt med Tinova VX, W3. Når solen kom ble det bobler. Hva har jeg gjort feil? Jeg slipte først "nesten" trerent.

Det er vanskelig å si hvorfor du har fått bobler. Var treet fuktig? Rakk malingen å sette seg før solen skinte på malingsflaten? Hvis ikke kan det oppstå bobler. Jeg foreslår at du tar kontakt med den fargehandleren som du kjøpte malingen hos, så kan de hjelpe deg.