Teak, hvitt og grønt hjemme
hos Pernilla

I et 230 kvadratmeter stort hus av kalksandstein et steinkast fra Öresundsbroen, bor interiørkonsulenten Pernilla Ehlenberg med sin familie. Huset er planlagt for å romme mange barn, og med det mange forskjellige viljer.

Her leves et lett og greit liv, der alle har fått sitt eget lille krypinn der de kan trekke seg tilbake.

Huset av kalksandstein fikk seg et løft

Vi kjøpte et ganske stygt hus av kalksandstein, bygget på slutten av 60-tallet, og var helt bevisst på at det trengte en ansiktsløftning. Det var egentlig den strandnære beliggenheten og utsikten over Öresund som gjorde at vi faktisk gadd å plage oss selv med å se på huset. Men da vi kom hit, falt vi pladask for dette atriumslignende huset  fra 1969. Innvendig ble vi møtt av fløyelstapeter og brunt trepanel. Full av latter konstaterte vi at innredningen var som hentet fra våre egne barndomshjem.

Men, husets planløsning var akkurat som vil ønsket oss. De store vinduspartiene ga et fantastisk lys i hele huset. Det var også muligheter for å åpne opp vinduene mot den atriumslignende hagen, noe som gjorde at grensen mellom inne og ute nesten ble hvisket ut.

Flora, 10 år, har samme tapet som storesøster. Mot veggen et antikt skap for søte ting og et lite skrivebord av en ommalt lite konsollbord med en grønnlakkert Mauren-stol til.

Lenestol trukket i et intenst grønt fløyelsstoff. Gulvlampe i grønt fra Svenskt Tenn og aviskurv fra Stockholm Design Group.

Minstemann Louis rom går i blått i og rødt. Plassbygd etasjeseng med plass til at kompiser kan overnatte. På gulvet tepper fra Pappelina.

Et vellykket eksperiment som vi beholdt

Vi lette ganske enkelt etter noe å holde på med, og ville gjerne sette vårt personlige preg på huset. Og det gjorde vi. Egentlig renoverte vi i forskjellige etapper. Etter tre intensive uker med oppussing var vi ferdige med den første etappen, og det var klart for å flytte inn. Thomas hadde valgt å legge all sin tid på huset, og planla derfor arbeidet ned til minste detalj. Han valgte håndverkere med stor omhu, og sørget for at alt av materialer var på plass til riktig tid, en forutsetning for at ikke prosjektet skulle trekke alt for mye ut i tid.

Den lave takhøyden, og det faktum at vi ville ha det skikkelig lyst, gjorde at vi valgte hvitt som grunnfarge på alle vegger. En del av tregulvet på bakkeplan ble faktisk også hvitmalt, et lite eksperiment som ble så vellykket at vi har beholdt det.

I en åpen planløsning er hvitt
et godt valg

Ellers elsker jeg å eksperimentere med farger, og det gjør jeg også med bilder, tekstiler og gjenstander, også i barnas rom. De verdsetter glade, sterke fargeaksenter.

Ombyggingen av entréen og den kombinerte hallen og stuen, planla Thomas nesten før vi hadde kjøpt huset. I etterkant er det faktisk den delen av huset som vi er mest stolte over. Vi bygget sammen hovedbygningen med garasjen, som vi ganske enkelt ikke hadde behov for. Det vi derimot trengte var mer plass å bo på og praktiske flater som vaskerom og lagring. Vi er en stor familie, og det krever god planlegging av praktiske flater. – Og det går faktisk an å løse det på en estetisk måte!

Unike ting med egne historier

Til disse bruker jeg mye oppbevaringsbokser og hyller, for jeg sparer på alt mellom himmel og jord. Jeg har så vanskelig for å skille meg fra ting som jeg har en relasjon til. For eksempel har vi mye arvegods fra Thomas sin slekt i Karlsham. Det er unike ting, alle med sine egne små historier.

«Å gå på skattejakt på loppis er noe av det morsomste jeg vet, og jeg blander gjerne enkle gjenstander fra ulike tidsepoker, for jeg liker kontraster. Basisen er tross alt noen utvalgte gjenstander, som Ekselius svarte skinnsofa fra 60-tallet og noen av Josef Franks vidunderlige stoffer.»

«Jeg flytter også ofte om på lamper, vaser og andre vakre ting for å få variasjon i blikkfanget.»

5 spørsmål til Pernilla

Hvordan gjør du hjemmet ditt mer personlig?

Jeg blander vilt, vintage med moderne designgjenstander, og så bytter jeg farge på fondvegger og interiørdetaljer når jeg får ånden. Akkurat nå er jeg gal etter grønt!

Hva gjør du når du kobler av hjemme?
Å koble av betyr for meg å ha mange prosjekter hjemme. Jeg holder også gjerne på i hagen for å få være ute så mye som mulig. Skal jeg koble av utenfor hjemmet, blir det ut på tur i naturen med familien.

Hvordan vil du beskrive din stil?
Jeg er ikke så følsom overfor trender. Jeg velger med hjertet og blander gjerne stiler friskt. Hver liten ting i hjemmet mitt har en egen liten historie og betyr noe for meg eller en annen i familien.

Hva er dine favorittgjenstander?
Bilder og skulpturer og mange andre merkelige og forskjellige ting som jeg har samlet på meg. Mine favorittdesignere er Josef Frank, Paul Smith, Missoni og Arne Jacobson.

Den beste interiørbutikken?
Det er en liten, ganske morsom møbelbutikk i Genarp i Skåne, der tiden har stått stille siden 60-tallet. Der har jeg gjort mange funn.