retro skinnsoffa barvagn

Johanna & Martin

Det er noe trolsk over Friluftsstaden

Et hus som skaper trivsel handler mer om omtanke og funksjon enn størrelse, noe som stemmer helt med Johannas og Martins hjem i Södra Friluftsstaden i Malmö. Her settes morsomme designting med originaldetaljer fra 40-tallet sammen med fiffige oppbevaringsløsninger.

Raske fakta

Hvem: Johanna, Martin og Leopold 2 år.
Hvor: Södra Friluftsstaden i Malmö.
Bolig: Rekkehus på 89 kvadratmeter pluss renovert kjeller på ytterligere 40 kvadrat.
Jobb: Johanna som Kommunikasjons- og Innredningssjef hos IKEA i Älmhult, Martin som Business Manager hos EDB Systems i Västra Hamnen.

retro lampa kristallkaraffer barvagn guld

retro kök grått gult mosaikkakel

retro sopnedkast i köket gult mosaikkakel

gökur klocka inredning friluftstaden

Vi kjøpte faktisk min søsters hus, forteller Martin. Da hun traff en ny mann og skulle flytte til noe større, dukket idéen opp om at vi skulle ta over. Huset var allerede renovert nesten akkurat slik vi ville ha det. Noen småting, som et nytt kjøkkenngulv, ommaling av innetrappen og et lite sovehjørne til Leopold i toppetasjen var alt vi trengte å gjøre. De fleste originaldetaljer, og som vi setter stor pris på, finnes fortsatt. For eksempel var kjøkkeninnredningen så god som intakt. Søppelsjakten med metallskiltet med forholdsregler er kun til pynt og fortsatt finnes melkeluken ved siden av inngangsdøren.

Johanna, Martin og sønnen Leopold, 2 år, flyttet fra Hammarby Sjöstad til Malmö for et år siden. Å kunne kjøpe et eget hus med tomt midt i byen, som dessuten har en herlig sandstrand i kun gangavstand, føltes som en ren luksus for dem. Rekkehuset ble bygget av Eric Sigfrid Persson for snart 70 år siden, og er den nest største modellen i området på totalt 138 hus. Det er på 89 kvadratmeter, og har 3 rom og kjøkken pluss et renovert kjellerplan på ytterligere 40 kvadrat.

johanna friluftstaden malmö trappa

sovrum överkast anna o

guldlampa industri trendig bygglampa

friluftstaden bokläsning vardagsrum familj

En stor samling mønstrede, antikke og blomstrete kaffekopper

Både Johanna og Martin liker å pusle hjemme, og går gjerne på jakt, både på loppis og på nettet, etter interiør. Det gjenspeiler seg i deres trivelige og behagelige hjem. Overalt finnes det morsomme gjenstander, barndomsminner, arvegods og kuriositetsfunn blandet med utvalgte artikler fra IKEA.

Jeg vil ikke kjøpe for dyre ting. Vi prøver oss fram. Neste år vil vi kanskje ha noe nytt. Jeg liker fornyelse, sider Johanna.

Fra den lille hallen går man rett inn i husets hjerte, stuen, med peisen som ønsker deg velkommen, helt intakt fra huset ble bygget i 1944. I originalhuset var kjøkken og spisestue avdelt med et glasstøyskap som kunde åpnes fra begge sider. Her står i dag en kjøkkenøy med barstoler der familien bruker å spise frokost.

Dagen da vi fotograferer er en solrik høstdag, og vi blir bedt på kaffe servert i forskjellige, antikke, blomstrete kaffekopper som er innkjøpt på forskjellige loppemarkeder før parets bryllupsfest i 2009.

Kök friluftstaden

fåtöljer tavla vardagsrum

Sølv er trist og ganske utdatert…

På spørsmål om de har en favorittdesigner eller favorittgjenstand, svarer Johanna uten å nøle at Martins favoritt er den svarte hvilestolen fra en ukjent finsk designer som står i hjørnet i stuen. Den står der egentlig på nåde, for det er Johanna som er den toneangivende i valg av innredning, noe som har sin naturlige forklaring, i og med at Johanna har interiør og design som jobb hos IKEA.

Johannas favoritter når det gjelder form og farge er både Carl Malmsten og Josef Frank.

Akkurat nå er det jo helt inne med gull! Jeg fant barvognen i gull på søppelfyllinga, og valgte belysning fra Design House Stockholm i gull. Jeg synes sølv er trist og ganske utdatert, sier Johanna.

Johannas og Martins rekkehus er så heldig å ligge på et hjørne, noe som gjør at de har mulighet for to uteplasser, en med morgensol og en med kveldssol. Med sikk-sakk-formen på huset ligger annenhver uteplass mot øst eller vest. Det skaper private soner mellom naboene, en smart løsning som flere rekkehus burde ta etter. Vintergrønne vekster og grove gjerder er et sjeldent syn. Det gjøres unntak for familier med små barn og husdyr, men ellers skal det finnes åpenhet i området.

borg tapet barnrum randigt påslakan

I annen etasje er det et koselig lite hjørne som fungerer som Leopolds soverom. Tapet Josef Frank og veggen med en malt borg har Martin fikset.

bukett prärieklockor guldlampa design house

En bukett med snittede blomster lyser vakkert opp i vinduet og gir energi.

barnrum våningssäng grön matta

Morsomt barnerom til Leopold, i glade farger og med egen balkong.

Brokete og sjarmerende boliger i Friluftsstaden

Morgenens første opplevelse, det stimulerende synet av blomstrende kaprifol, av himmelens frie rom, de første skrittene rett på marken – slik beskrev Eric Sigfrid Persson det nye området i informasjonsbrosjyren sin i 1943. Og visst hviler det noe trolsk over Friluftsstanden, med alt det grønne som fyller solplassene, pergolaer og husvegger.

I disse husene har det helt fra planleggingen på 40-tallet og fram til i dag blitt lagt ned mye omsorg. Og det er akkurat familier som Johanna og Martin som velger hus som dette, og som verdsetter husets sjel og liker at den gamle sjarmen fortsatt eksisterer.

Den sørlige delen av friluftsstaden sto klar med 138 leiligheter i 1944, og har fått sitt navn fra det såkalte friluftsrommet som ble dannet foran hvert hus. Det er en “solgård” som er beskyttet mot innsyn gjennom en lav mur som grenser mot den framforliggende gressplenen. Uterommet skulle sees på som familiens stue om sommeren. ESP beskrev det som et solfylt og vindbeskyttet sted for måltider og samvær.

Södra friluftsstaden malmö johanna martin radhus hemma hos

friluftstaden malmö radhus retro

uteplats radhus grön grill

friluftstaden malmö radhus grönområde

Friluftsstaden i Malmö er et herlig frodig rekkehusområde som ligger et steinkast unna Ribersborg strand