vardagsrum vit soffa färgglad matta

Håndplukket hjemmefølelse i huset Freja

Pernilla Ehlenberg, tidligere ansvarlig for Skanskas visningshjem, har i løpet av de siste årene innredet flere hjem enn de fleste gjør i løpet av et helt liv. Visningshuset, med arbeidsnavnet Freja, på Sjötorps ängar sørvest i Skåne, er satt sammen med en sikker følelse. Her finner du en håndplukket hjemmefølelse, med detaljer i sterke farger!

Fakta om huset Freja

Område: I den landlige bydelen Tygelsjö utenfor Malmö. Nær havet og Öresundbroen. Med bil når du Malmö sentrum på et kvarter, og i løpet av 45 minutter kan du stå på Rådhusplassen midt i København.
Byggeår: 2011
Type: Villa, 11/2 plan med 5-6 rom.
BOA: 157 kvm
Aktuelt: Kvartalet inneholder tre hustyper; Astrakan, Freja og Nya viken. Alle er frittliggende teglvillaer med egen hage og uteplass på begge sider av huset.
Mer info om huset: Finner du her!

fönster industrilampa

pernilla i huset freja

sovrum mönstrat överkast läderstol

Pernilla arbeider på en svært annerledes måte enn hva som gjøres i andre byggeprosjekter, da de forskjellige hjemmene blir innredet fullt ut i en gjennomgående stil. Derfor skiller de ulike husene seg mye fra hverandre. Felles for dem alle er man møtes av en herlig miks av nye og gamle ting, for Pernilla, som nå driver sitt eget innredningsfirma Ehlenbergs i Malmö. er en pasjonert loppisjeger. I hvert hus som hun innreder finnes en mengde vintagefunn. Helt i tiden, nå når gjenbruk har blitt en trend.

For visningshjemmet til Skanska ble det laget en fiktiv familie. De har navn, historie og interesser. I visningshjemmet møter de besøkende et fullt fungerende hjem, med musikk på stereoanlegget, TV´en på plass, bøker i bokhyllene og til med klær i garderobene. Det er utrolig lett å føle seg “som hjemme” her.

krokar jeans gröna converse

En lang krokrekke på en vegg på soverommet holder orden på tingene. Aldri mer klær på gulvet!

fåtölj pernilla stringhylla röd

Pernilla-hvilestolen i svart skinn, fra en Bukowski-auksjon. Sidebord på hjul kjøpt på lauritz.com. Oransje lysestake fra Nordahl og en liten rød bokhylle fra String.

matta rosor arbetsbord converse

Pikespeil fra Brio er prikken over i´en. Det står på et skrivebord fra Mio. Stol Mauren, design Arne Jacobsen, tavle funnet på loppis og teppe fra Designers Guild.

Helhetsinntrykket er rolig og samstemt

Et gjennomgående trekk i huset Freja er at ingen rom er tapetsert, bare malt. Basisfargen i hele huset er en varm beige med innslag av rødt (S11505-Y40R). Ulike nyanser av jeansblått er Pernillas valg på fondveggene. Helhetsinntrykket blir rolig og samstemt.

Farger er et viktig tema i dette huset, ettersom hvert roms farge har fått portrettere en følelse.

– At jeg har valgt beroligende grønt som aksentfarge på soverommet er ingen tilfeldighet. forteller Pernilla. Her er det viktig å skape harmoni og ro. At datteren i familien har fått et rom med gjennomgående leppestiftrøde detaljer er det også en tanke bak, Rødt sies å stimulere aktivitet og kampånd. Kanskje det kan motivere til flittig lekselesing for en jente i skolealder også…

tjejrum barnrum röda detaljer

tapet fondvägg industrilampor köksbord

Kjøkkenet er huset hjerte i en barnefamilie

Derfor har huset Freja fått et stort spisebord som binder sammen matlagningssonen med stuen på en trivelig måte. På grunnplanet kan barn og voksne samles til lekselesing, hobbyer og middager. Det skal være lett å omgås, helt enkelt.

Overalt i huset finnes spor av den tenkte familiens kreativitet. De lar barnas tegninger og egengjorte kunstverk fra sløyden få ta stor plass, noe som gjør hjemmet personlig.

Og hvem drømmer ikke om å ha et helt rom til hobbybruk? I et hus som Freja kan faktisk en familie med to barn unne seg det, for huset på 157 kvadratmeter har fire soverom. Her har det fjerde soverommet på bakkeplan blir akkurat et slikt kreativt rom. Det rommer symaskinen, staffeliet, et stort asiatisk brudeskap til oppbevaring og et skrivebord i XL- strørrelse. Å rydde midt i et prosjekt er ikke nødvendig. Her er det plass for at skisser, tøystoff, bøker og papirklipp kan ligge til dagen etter.

tekanna mönstrad tapet

lampor blommor

retro bokhylla böcker röd freja hemma hos tygelsjö

vitt stilrent kök äkta matta

Personlig og avslappende!

At tepper skaper kos er Frejahuset et bevis på. Hvert rom har fått et stilsikkert teppe. Spesielt iøynefallende er det fargesprakende orientalske teppet på kjøkkenet. Det brekker flott mot stilen og fargene i øvrige deler av huset. Et herlig og heftig stilbrudd! Orientalske tepper blir egentlig aldri umoderne, de er mer lettstelte enn man tror og kan kjøpes rimelig på både lauritz.com og Blocket.

Vakre tekstiler er viktige for et hjem, sier Pernilla. De gjør et hjem levende og demper lydnivået noe. Våg gjerne litt mer enn bare en fargeglad sofapute. I spisestuen i dette huset har jeg for eksempel valgt et fargesprakende stoff fra Christian Lacroix som jeg har festet direkte på veggen. Og i hallen har et Designers Guild-stoff blitt et vakkert bilde.

Det tar selvsagt noen år å sette sammen sin egen stil, mener Pernilla, men hennes hovedregel er ganske enkel: Gjør hjemmet ditt personlig og avslappende, så blir du lykkelig i det!

vitt vitrinskåp arbetsrum brun vägg

vitt badrum orientaliskt ljusstakar

vardagsrum blå väggar vit soffa

Pernillas tips og tanker om farger

  • Vær ikke redd for farger! Det er lett og relativt billig å male om.
  • Kunst og bilder gjør seg enda bedre hvis veggen de henger på har en sterk og klar fargetone. Samle gjerne mange bilder til et collage mot en sterkt farget vegg.
  • Velg gjerne en basisfarge som grunnfarge i hjemmet ditt. Glem ikke at det finnes så mange lyse og deilige farger som alternativ til bare hvitt. Man kan velge en sølvgrå eller en beige, eller hvorfor ikke en blågrå?
  • Når du velger tapeter eller farger som fondvegg vil basisfarger få ulike uttrykk i forskjellig type lys og dermed reflekteres forskjellig, samtidig som de vil danne en fin harmoni!

grå träfasad uteplats bänk kuddar hund