Nordsjö Idé & Design

Meny

Feng shui og farger

Lys og farger er livsnødvendige for oss! De påvirker oss mer enn du tror. Farger styrer følelsene våre, tankene våre og kroppen vår. Kanskje har du også merket at noen farger får deg til å føle deg på en spesiell måte. Feil farge på feil plass kan oppleves helt galt. Du har sikkert opplevd at du kler deg i visse farger etter humør?

Når du innreder skal du velge farger du liker og trives i. Tenk på at dess sterkere fargetone en farge har, desto større effekt har den på deg. En sterk gul farge kan f.eks. få deg til å føle deg oppkvikket. Derfor gjelder det å velge rett farge avhengig av hva rommet skal brukes til. Hvis du ønsker kan du velge å ha farger på puter, detaljer og gardiner i stedet for på veggene. Det er letter å bytte ut slike ting enn å male hele rommet.

Under kan du lese om hva de forskjellige fargene står for:

Rødt

Denne fargen er aktiv og utadvendt. Den stimulerer mot, styrke, fremgang og seksualitet. Det er en farge for deg som vil synes og bli lagt merke til. Men det gjelder å ikke «overdosere» rødt, det kan skape aggressivitet. Vær forsiktig med alt for mye rødt i for eksempel et soverom. Et tips er å bruke rødt like sparsomt som man se rødt i naturen. Rosa er en mildere variant av rødt. Fargen mildner og trøster, og passer godt hvis man vil bearbeide en sorg eller dempe sin aggresjon.

Oransje

Oransje er en farge som forsterker og skaper entusiasme og glede. En farge for forandring, utvikling og ekspansjon. Den er perfekt for de stedene i hjemmet der dere vil prate og omgås hverandre. Den er også ideell i et kjøkken, fordi den stimulerer appetitten. Fargen er svært sosial, så hvis du har problemer med alt for mye sosial kontakt bør du bruke oransje med forsiktighet.

Gult

Gult er livgivende, og er en solrik farge som stimulerer tankene våre. Fargen står for klarsynthet, organisering, frihet og harmoni. En person som kler seg i gult markerer at han eller hun er åpen for nye kontakter. I hjemmet er det fint å bruke gult i entréen, spisestuen og på kjøkkenet. Den passer også i et arbeidsrom. I et soverom kan gult bli litt for stimulerende.

Grønt

Grønt er naturens og plantenes farge. Den har beroligende og dempende egenskaper som gjør at du kjenner deg trygg og omsluttet. Grønt er også en legende farge som stimulerer helsen. Grønt har også blitt en symbolfarge for rikdom og velstand. Bruk gjerne grønt i rom der du ønsker å styrke denne følelsen. Grønt passer ikke i rom der du vil være skikkelig aktiv.

Blått

Dette er en kald og innadvendt farge. Men med blått kan du søke etter din indre sannhet og dine gode idealer. Ro, stillhet og pålitelighet er andre egenskaper som løftes frem av denne fargen. Blått er en god farge å bruke i forretningssammenhenger, siden den signaliserer stabilitet og fremgang. Det sies at den blå fargen også lindrer smerte, og oppmuntrer til søvn og hvile. Der er derfor perfekt i et soverom. Tenk bare på at den kan kjøle ned lidenskapen, så legg gjerne til litt rødt eller rosa for den sakens skyld. Hvis du ikke har så mye energi, skal du være forsiktig med blått siden fargen kan få deg til å føle deg litt trist.

Lilla

Når det gjelder energier minner lilla og blått om hverandre. Lilla er også beroligende, og fargen forbindes med intuisjon og et bevisst sinne. Mennesker som elsker lilla er ofte kunstneriske, inspirerende og artistiske. Du bør være forsiktig med å bruke lilla i et helt rom. Bruk lilla på detaljer og på mindre flater. Lilla er også høytidelig, verdig og en svært anvendelig farge som ofte benyttes i kirkelige sammenhenger.

Hvitt

Den rene og uskyldige fargen. I tradisjonell feng shui symboliserer hvitt døden, men slik er det ikke i vår del av verden. Her benyttes hvitt ofte som grunnfarge for å løfte frem bilder, kunst og andre fargesterke gjenstander. Bruk gjerne hvitt i taket, siden den løfter chi og får energien til å stige. Alt for mye hvitt kan allikevel bli for sterilt, kaldt og upersonlig. Det kan være bedre med kremhvitt eller en kremfarget nyanse, siden det vil gi en mykere og mer behagelig følelse.

Svart

Svart er en mystisk og sensuell farge som gir et stille og dempet inntrykk. I noen kulturer står svart for sorg, i andre for magi. Du skal ikke innrede et barnerom eller en spisestue med svart. For mye svart gjør at man føler seg sorgfull og dyster, men hvis du bruker svart på riktig måte i innredningen, kan det gi en spennende og uventet effekt.

Grått

Dette er en tvetydig farge, der halvparten består av hvitt og halvparten av svart. Grått går derfor for å være kompromissenes farge. Vær forsiktig med grått hvis du er en selvkritisk person eller hvis du føler deg ensom. Grått kan forsterke disse følelsene.

Brunt

Brunt er en naturlig farge som assosieres med opprinnelse og tradisjon. I naturen blir det som dør brunt, derfor kan fargen gi oss tanker om alderdom og død. Eldre mennesker skal derfor unngå for mye brunt. Pass på at du bruker den rette brunfargen (med en livfull fargetone) når du innreder hjemme.