Nordsjö Idé & Design

Meny

Laminat

Nordsö Idé & Design Gulv laminat - Førstevalget for mange nordmenn

Den største forskjellen på laminatgulv og parkett, er at i stedet for tre i det øverste laget, har laminat et svært slitesterkt belegg av laminert plast. Dette gir gulvet en ekstra hard overflate og dermed også stor motstandsdyktighet mot vannsøl, hakk og riper.

Laminat er et hardere og i mange tilfeller mer slitesterkt materiale enn parkett, så for mange – særlig småbarnsfamilier og folk med hund – vil det være mer praktisk med laminatgulv i gang og på kjøkken. Du kan også godt legge laminatgulv i stuen, men jeg vil ikke anbefale det på bad og vaskerom.

I dag finnes det mange laminatgulv på markedet som er så naturtro at det er vanskelig og både se og oppleve forskjell. SINTEF Byggforsk har faktisk konkludert med at det nå skiller svært lite hos laminat og parkett på kjente egenskaper som normalt tilskrives parkett alene, som følelsen av varme og lydisolasjon.

IKKE STOR FORSKJELL: Det kan være vanskelig å se forskjell på parkett- og laminatgulv. Her er det gulvet til venstre som er laminat, mens det på bildet til høyre er parkett.

– Når det gjelder lydisolasjon kommer parkett og laminat likt ut. Det er ingen vesensforskjell på overføring av trinnlyd i samme rom, heller ikke til etasjen under, forteller seniorrådgiver i SINTEF Byggforsk, Dag Henning Sæther til nrk.no.

Følelse av varme er vanskelig å måle. Men med et varmekamera så SINTEF Byggforsk kun en liten forskjell på laminat og parkett, i favør av parketten.

Prismessig er laminat rimeligere enn parkett, med priser fra kr 59 til kr 299 per kvadratmeter. Laminatgulv kan ikke slipes, men tåler mye, er vedlikeholdsfri, har lang levetid og holder seg pen lenge.

Nordsö Idé & Design Gulv laminat - Førstevalget for mange nordmenn

LETTSTELT: Laminatgulv er svært lettstelt og enkelt å vedlikeholde. (Foto: Tarkett)