10 smarte trinn til et nymalt hus

Her får du tips om hvordan du bør planlegge malingsjobben din. Hvis du tenker smart allerede før du begynner forenkler det jobben!

1. Planlegg

Som med alt annet kreves det planlegging for å lykkes. Skal du male selv eller få hjelp av fagfolk? Når skal arbeidet gjøres? Kanskje naboene trenger å male sine hus slik at dere kan forhandle fram en god pris fra maleren? Tenk også i gjennom hva som finnes rundt huset: Platting, gjerde, uthus etc. Behøver disse også å males om?

2. Fargesetting

Det er alltid lettere å velge en farge som du har sett på et hus enn å velge en etter en liten fargeprøve. Se deg derfor rundt omkring. Ser du et hus i en farge som du blir inspirert av? Har du alt et grønt hus og vil male det på nytt i den samme fargen? Kanskje du kan prøve å skifte nyanse? Vil du ha akkurat samme nyanse som den du alt har, men har glemt hva fargen heter? Ta med et fargeflak til butikken, så kan vi forsøke å finne ut hvilken farge det er. I butikkene våre kan du få masse inspirasjon!  Mørke farger glir bedre inn i omgivelsene enn lyse, og farger som føles litt skitne på en fargeprøve er ofte et godt valg, etter som de blir lysere på større flater. Det er også viktig å tenke i gjennom hvilken farge vinduer, vinduskarmer, dører og eventuell grunnmur på huset bør ha. Disse aksentfargene skal naturligvis passe til fasadefargen. Tenk også på at fargen du velger skal fungere både i sommersol og vintermørke.

3. Velg malingstype

Det beste er å benytte samme type maling som huset har vært malt med tidligere. Da vet man at malingen ikke kommer til å flasse eller være vanskelig å få til å hefte. Hvordan vet man så hvilken malingstype som er benyttet? For å finne ut om huset er malt med olje/alkydmaling eller akrylmaling, sliper du overflaten med sandpapir. Hvis malingen blir til «støv» er det olje/alkydmaling. Hvis malingen setter seg fast på papiret er det akrylmaling. Da kan du benytte akrylmaling og eventuell også alkydoljemaling. Komposisjonsmaling, f.eks. Falu Rød, smitter av farge når du tar på veggen med hendene. Lateksmaling setter seg fast på en fille dyppet i rødsprit. Er du usikker, kan du få hjelp i butikken din.

4. Benytt riktig verktøy

Dette er faktisk viktigere enn man tror. Med riktige pensler, en god stige og behagelige klær blir jobben både morsommere og enklere. Noen ganger kan det f.eks. være nødvendig å leie et stillas eller en lift. Du får tipsene i butikken din!

5. Sjekk underlaget

Du må kanskje reparere eller bytte ut noen plankebord før du begynner å male? Kanskje må du skrape bort løs puss etc. Sjekk også takrenner, nedløpsrør og taket, så du vet at alt på huset er ok.

6. Gjør et godt grunnarbeid

Det her er absolutt den største jobben – selve malingen er den lille. Begynn med å skrape bort all løs maling. Umalt treverk som avgir fibre skal børstes med en stålbørste. Så er det på tide å vaske fasaden. Hvis ikke skitten går bort, kan du prøve med et rengjøringsmiddel, f.eks. Nordsjö Forvask. Hvis ikke det heller hjelper kan du benytte Nordsjö Rent hus. Test alltid først på en liten flate så ikke middelet matter ned overflaten. Beskytt vinduer, planter og bakken med papp før du begynner å male.

7. Velg riktige pensler

Pass på å benytte pensler av høy kvalitet, det gjør jobben din mye enklere! Syntetpensler kan benyttes til vanntynnbare malinger, mens naturbust er best til oljemaling. Blandingsbust er en mellomting som kan brukes til begge malingstypene (og til andre). Velg en pensel med stor og lang bust, etter som den suger til seg mer maling, samtidig som den stryker den bedre ut. I tillegg finnes det andre fiffigheter, som vinklet skaft, «hakk» på skaftet til penselen så den kan henge på kanten av malingsboksen og lignende. Et smart tips er å påføre malingen med en rulle, og så stryke den ut med en pensel. Da får du påført mer maling i et jevnere sjikt, og det går raskere å male. Snakk gjerne med butikken din. De vet alt om hva du trenger!

8. Velg riktig dag å male på

Det må ikke være for varmt og for mye sol, men det må heller ikke regne eller være kaldt. Å male under 5°C er ikke noen god idé. Hvis solen skinner for mye, tørker treet for raskt og det kan dannes buler i malingen. Malingens beskyttende egenskaper blir også dårligere.

9. Male

Selve malingen er avhengig av hvilken fasadetype du har: Tre, mur, betong, tegl? Er trefasaden malt tidligere eller er treet nytt? Hvis du bruker Nordsjö Tinova VX+ trebeskyttelse på en trefasade kan du gjør slik: Påfør Nordsjö Tinova V Impregneringsolje på endetre, vindskier og andre utsatte flater (minsker risikoen for råte og sprekker). Du slipper å grunne med Nordsjö Tinova VX+ trebeskyttelse, etter som den gir et tykt malingssjikt. Påfør malingen to ganger.

10. Nyt å slippe å male på flere år

Hvis du har gjort jobben skikkelig trenger du ikke å måtte male igjen – på lenge. Ta vare på fasaden ved å vaske den nå og da, så holder huset seg fint ennå lengre. Gratulerer med det fine, nymalte huset ditt!