Nordsjö Idé & Design

Meny

Hvordan male gipstak

Maleren viser hvordan du maler gipstak med perfekt resultat.

Når du skal male et tak, er ikke fremgangsmåten helt den samme som når du for eksempel skal male en vegg. Her forteller vi mer om verktøyene som trengs, og hvordan du organiserer malejobben på riktig måte.

Takmaling innebærer risiko for malingssøl på både gulv og vegger. Sørg derfor for å beskytte flatene med dekkplast før du starter. Som alltid er forarbeidet en viktig forutsetning for å lykkes med selve malejobben. Husk at fett, smuss eller sot må vaskes bort for å unngå at det trekker igjennom den nye malingen. Ta deg derfor tid til å se over taket og sjekke at det er rent og jevnt uten merker. Eventuelle hakk og andre ujevnheter skal sparkles og slipes. Tørk deretter bort alt slipestøv med en mikrofibermopp.

Nå helt frem

Siden det å male tak krever en litt annerledes arbeidsstilling, er det en stor fordel å bruke forlengerskaft. Begynn med å male en bit av taklisten med en lang vinkelpensel. Fest deretter en rull på forlengerskaftet. Jordan Ultimate-ruller er ekstra godt egnet til takmaling. Påfør to rullelengder i gangen, og planlegg jobben slik at du maler i begge retningene. Begynn å male fra venstre til høyre, og når malingen har tørket, påfører du neste strøk i motsatt retning. Denne teknikken gjør at sporene fra rullen blir minst mulig synlige.

Mal enda en del av listverket med penselen før du skifter tilbake til rull igjen. Fortsett på samme måte til hele taket er malt. Du kan se mer om teknikken å male i kryss og få alle instrukser du trenger i vår filmen ovenfor.

Unngå skjolder

Ikke mal for store flater av gangen, og vær nøye med å male vått i vått hele tiden. En annen klassisk feil som kan resultere i et skjoldet tak, er å bruke for lite maling. Dypp derfor rullen i maling ofte. Hvis du maler i dagslys, er det lettere å følge med på resultatet underveis i arbeidet.