Nordsjö Idé & Design

Meny

Hvordan male hagemøbler

Etter en sommer med vekslende sol og regn, kan tremøblene på terrassen se slitte og værbitte ut. Men det er fremdeles tid til å nyte varme kvelder og solfylte dager på uteplassen – vi viser deg hvordan male hagemøbler!

Velg vindusmaling til hagemøblene

Uteplassens tremøbler  slites av værets herjinger. Sol og regn tærer på overflatebehandlingen, slik at fargene falmer og malingen sprekker opp. Men hverken falmende farger eller flassende maling er grunn til å hive møblementet på gjenvinningsstasjonen. En boks maling eller beis vil kunne gjøre underverker. Noen få timers arbeid er alt som skal til!

Maling er den behandling som varer og beskytter lengst. Velger du å male tremøblene, velger riktig malingprodukt og følger produsentens anbefalinger ved påføring vil møblene holde seg pene i fler år fremover.

– På tremøbler er en dekkende dør- og vindusmaling å anbefale, sier Per Myhre i Nordsjö.

Nærbilde av nymalte hagemøbler i gult
Robust overflate

Dør- og vindusmaling gir en robust og slitesterk overflate som tåler både hardt vær og stekende sol. Malingen dekker godt på kanter og i kriker og kroker – og slikt kan det jo være mye av på hagemøbler. Møbler som flyttes rundt på får gjerne hakk og slag, og også det tåler en robust maling godt.

Maling kan påføres nytt treverk som er blitt grunnet, eller på tidligere malt tre. Malingen påføres med pensel eller rull på godt rengjort og nedpusset underlag. Død ved og gammel løstsittende maling fjernes, og eventuelt bart tre grunnes, før to strøk maling påføres.

Nærbilde av haggemøbler som blir skrapet
Beis flasser mindre

Vil man beholde det naturlige treutseendet kan beis være et godt alternativ. Til møbler anbefales da å bruke en fasadebeis – ikke terrassebeis.

Fasadebeisen trekker litt inn i treverket og forhindrer at regnvann fukter treet. Beisen bygger lite film, og er mindre utsatt for flassing enn maling. Samtidig inneholder beisen pigmenter som beskytter mot nedbrytning fra solens UV-stråler. Beisen har dog kortere holdbarhet og beskytter treverket i mindre grad en maling. Et beiset møbel vil altså trenge vedlikehold etter kortere tid.

Stoler i grønt og blått foran et bord på terrassen
Reparer skader

Et beiset møbel som ser slitt ut, kan gjenbehandles med ny beis. Men har slitasjen gått langt, slik at møbelet ser litt rufsete ut, kan det påføres dekkbeis eller maling og igjen se ut som nytt.

– La møblene holde lenge, og bruk en mer dekkende behandling etter hvert som alderen setter spor, anbefaler malermester Chresten Nielsen, teknisk sjef i Beckers Norge.

– Fellesnevneren for all holdbar behandling av møbler er å se over flatene jevnligog flekkmale der det er behov. Armlener, krakker, sits og andre liggende flater der vann kan bli stående etter et regnskylll er ekstra utsatt for slitasje. Her er det viktig at det ikke er gått hull i overflatebehandlingen slik at vann kan trenge inn, sier Per Myhre.

Nærbilde av hagemøbel som blir malt grønt